Is asbest schadelijk voor dieren en planten?

Asbest gevaarlijk voor dieren en planten?

Iedereen weet dat asbest schadelijk is voor onze gezondheid. Maar is het ook gevaarlijk voor honden, katten en andere dieren? En wat met planten? De antwoorden vind je in dit artikel.

Gevaar voor dieren

Ook dieren zijn gevoelig voor asbestblootstellingen. Want ze kunnen – net als mensen – de vezels inademen.

Diagnose

De diagnose is wel moeilijker te stellen. Want sommige gezondheidsproblemen hebben een andere oorzaak. Een dierenarts kan hierover uitsluitsel geven.

Symptomen

Veelvoorkomende symptomen zijn gewichtsverlies en ademhalingsproblemen. Sommige dieren vertonen ook harde, gevoelige zwellingen die van vorm veranderen. Belangrijk om te weten is dat symptomen vaak meer dan 10 jaar nodig hebben om zich te manifesteren.

Voorzorgsmaatregelen

Neem steeds de juiste voorzorgsmaatregelen wanneer je met asbesthoudend materiaal werkt en er dieren in de buurt zijn. Zorg bijvoorbeeld dat paarden op een veilige afstand staan wanneer je de oude golfplaten op hun stal vervangt. En scherm het asbesthoudend afval van een slooppand goed af, zodat katten er niet gaan rondneuzen.

Gevaar voor planten

Planten nemen geen asbestvezels op. De vezels blijven aan de buitenkant zitten. Hierdoor ondervinden ze geen negatieve effecten van asbest.

Opgepast met groenten

Maar dat wil niet zeggen dat het ongevaarlijk is voor mensen. Stel dat je de asbesthoudende dakbedekking van een tuinhuisje verwijdert. Tijdens de werken kunnen enkele asbestvezels op het aanpalende groentehofje terechtkomen. We raden aan om de groenten dan extra goed te wassen.