Asbest verwijderen: hoeveel kost dat?

Asbest verwijderen op dak

Asbest is slecht voor je gezondheid. Dat is al lang geen geheim meer. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om asbesthoudende materialen uit hun woning te verwijderen. Maar hoeveel kost dat nu precies?

Wat bepaalt de kostprijs van een asbestverwijdering?

De totale kostprijs is opgebouwd uit volgende elementen:

  • Voorbereiding werf
  • Verbruikersmateriaal
  • Saneringswerken
  • Labokosten
  • Stortkosten
  • Opkuis werf

Voorbereiding

Voordat we effectief met de verwijdering van het asbest beginnen, moeten we de locatie eerst voorbereiden. Met de juiste veiligheidsmaatregelen – denk bijvoorbeeld aan een hermetische afsluiting met plastic – voorkomen we dat asbesthoudend stof zich verspreidt.

Verbruikersmateriaal

Asbest is gevaarlijk. Daarom moeten onze werknemers zichzelf optimaal beschermen. Sommige beschermingsmiddelen zijn slechts één keer bruikbaar, zoals een Tyvek-overall, maskers, luchtfilters, enz.

Sanering

Daarna zijn er de saneringswerken zelf. Alle materialen worden zorgvuldig verwijderd, klaargemaakt voor transport en naar een verwerkingsbedrijf gebracht. De prijs hangt af van het type materiaal (isolatiepanelen, spuitasbest, asbestcement, …) en de hoeveelheid.

Labokosten

Tijdens de werkzaamheden voeren we regelmatig metingen uit. Zo controleren we of er geen vezels ontsnappen. Op basis van deze labotest weten we ook of een hermetisch afgesloten zone mag vrijgegeven worden na de werken.

Stortkosten

Het asbestafval verwerken doen we niet zelf. Hiervoor is een gespecialiseerde firma nodig. Die rekent een stortkost aan. Door haar gevaarlijke aard zijn de stortkosten van losse asbest veel hoger dan die van hechtgebonden asbest.

Opkuis

Na de verwijdering van alle asbestafval is er een finale opkuis. We stofzuigen alles met een speciale stofzuiger (incl. HEPA-filter), zodat er geen asbestvezels achterblijven. Tenslotte wordt alles met water en fixatiemiddelen schoongemaakt.

Conclusie: de kostprijs varieert sterk

Een eenduidig antwoord op de vraag “hoeveel kost een asbestverwijdering” is er dus niet. Want de kostprijs hangt af van verschillende factoren. Asbesthoudende leien verwijderen van een klein dak kost ongeveer €2.000, terwijl grotere projecten oplopen tot tienduizenden euro’s.

Heb je graag een prijs op maat? Vraag een offerte. Contacteer ons via het contactformulier of bel naar het nummer 0471 78 04 03 voor meer informatie. Stuur indien mogelijk een foto door, dan kunnen we snel een inschatting maken van de kostprijs.

Kosten besparen door het zelf te doen?

Zelfs asbest verwijderen is geen goed idee. Want dit is niet altijd veilig. Je bespaart misschien enkele euro’s, maar op je gezondheid staat geen prijs.

Bovendien mag je sommige asbestsoorten niet zelf verwijderen. Je roept dus best de hulp in van een specialist.