Asbestattest: Hoe pak ik dit nu best aan?

Wanneer heb ik een asbestattest nodig?

Ga je je huis verkopen? Dan wil je, uiteraard, de beste prijs hiervoor krijgen. Je zorgt ervoor dat je huis er tip-top uitziet, maar vergeet niet dat er soms ook achterliggende problemen zijn. Zo kan er zich asbest bevinden in je woning. Om een zo rendabel mogelijke verkoop te realiseren, kan je best op voorhand alle gevaarlijke asbest-bouwmaterialen verwijderen.  

Sinds november 2022 ben je verplicht om een asbestattest te hebben als je je woning verkoopt. (Het is alleen van toepassing op woningen van vóór 2001 bij het verlijden van de verkoopakte) Zo ben jij, als ook de nieuwe eigenaar op de hoogte van de asbest toestand van de woning. Al deze asbestattesten worden door OVAM bijgehouden in een databank.  

Let op! Eens het asbestattest ingestuurd werd in de databank, kan je dit niet zomaar wijzigen. Hiervoor dien je opnieuw een asbestattest te laten opmaken.

 

Hoe ga je best te werk?
  1. Wij raden aan eerst een asbestinventaris te laten opstellen ter voorbereiding van het verplichte asbestattest, zo kom je te weten of er asbest aanwezig is in de woning.
  2. Laat de gevaarlijkste asbest-toepassingen (ongebonden asbest) direct verwijderen in hermetische zone door ons: A.A.R.S. All Asbestos Removal Services. Overweeg als ook of de gebonden asbest verwijderd kan worden zonder veel impact op de woning. Deze kan meestal in eenvoudige handelingen verwijderd worden.
  3. Hierna kan de asbestdeskundige langskomen om een update van de inventaris op te maken, om het verplichte asbestattest op te stellen en in te dienen bij OVAM. Aangezien het asbest reeds verwijderd is, zal jouw woning dus bestempeld worden als “asbestvrij”. Dit finale asbestattest wordt doorgestuurd naar de database van OVAM. Vanaf je in het bezit bent van het verplichte asbestattest kan er overgegaan worden naar een vlotte en rendabele verkoop van de woning.

 

Conclusie

Door eerst een asbest-inventaris te laten opmaken, alvorens een wettelijk verplicht asbestattest, hoef je het asbestattest niet te laten aanpassen en heb je geen verloren kosten.

 

Wist je dat

Het asbestattest blijft 10 jaar geldig. Laat dus al de aanwezige asbest verwijderen voor de inventarisatie. Ook al ben je nog niet meteen van plan om je woning te verkopen, zelfs dan kan je al een asbestattest laten opstellen.