Asbest werd zowat overal gebruikt: in dakleien, bloembakken, imitatiemarmer, plaasterisolatie, afvoergoten … noem maar op. Binnen al deze toepassingen onderscheiden we twee soorten asbest, namelijk los of hechtgebonden. Maar wat is nu het verschil?
De verschillende soorten asbest
Asbestmaterialen vallen onder een van deze categorieën:
Hechtgebonden asbest
Hechtgebonden asbest mag je in principe zelf verwijderen (met de nodige voorzorgsmaatregelen). Bij deze materialen zijn de asbestvezels gebonden met een sterk bindmiddel. Dat kan cement zijn (zoals bij golfplaten), maar evengoed bitumen, kunststof of lijm.
Losse asbest
Losse asbest heeft meestal een hogere concentratie asbestvezels en een zwak bindmiddel, zoals gips. Denk bijvoorbeeld aan de isolatie rond de leidingen van een centrale verwarming of geperste Pical-platen.
Semi-hechtgebonden asbest
Tenslotte is er nog een derde soort: semi-hechtgebonden asbest. Dat is simpelweg hechtgebonden asbest in slechte toestand (door veroudering of beschadigingen). Hierdoor komen de vezels makkelijker vrij.
Gevaar
Hechtgebonden asbest in goede staat vormt geen probleem voor je gezondheid. Want de vezels zitten stevig verankerd in het draagmateriaal. Let wel op dat je het materiaal niet breekt, schuurt, inslijpt of doorboort.
Semi-hechtgebonden en losse asbest zijn veel gevaarlijker. Want ze zijn gevoeliger voor beschadigingen, waardoor het besmettingsrisico stijgt.
Verwijdering
Hechtgebonden asbest mag je in principe zelf verwijderen (met de nodige voorzorgsmaatregelen).
Losse asbest is veel gevaarlijker. Daarom ben je verplicht om een erkende asbestverwijderaar in de te schakelen, zoals A.A.R.S.
Asbest herkennen
Er zijn verschillende manieren om asbest te herkennen. In ons vorige artikel vind je een overzicht.