Welke beschermende kledij is nodig bij een asbestverwijdering?

Asbest herkennen

Asbest brengt allerlei gezondheidsrisco’s met zich mee. Een asbestverwijdering is dus niet zonder gevaar. Daarom moeten onze medewerkers de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) dragen. Hiermee wordt een blootstelling aan schadelijke asbestvezels vermeden. 

Wist je dat… 

… bij werken in een hermetisch afgesloten zone de volledige outfit op het einde van de dag wordt weggesmeten? Dan hebben we het niet allen over de handschoenen, maar ook over T-shirts en ondergoed. Dat is een van de redenen waarom een asbestverwijdering niet goedkoop is.  

 

Tyvek overall 

Een Tyvek overall zorgt voor een eerste beschermlaag. Deze wegwerpoverall bestaat uit polyethyleen, en is daarmee licht (voor een maximale bewegingsvrijheid) maar tegelijkertijd stevig. 

Deze overalls hebben een aansluitende kap. Daarnaast worden ze aan de enkels en polsen afgetapet, zodat er zeker geen asbestvezels doordringen.  

Mondmasker 

Afhankelijk van het type asbest dat we verwijderen, kiezen we voor een mondmasker of een volgelaatmasker 

Deze maskers zijn uitgerust met een P3-filter: 

  • P1: tegen stof en rook die geen verandering teweegbrengt in de structuur van de ademhalingswegen (bv. steengruis, houtsplinters, enz.). 
  • P2: tegen schadelijke stoffen die de ademhalingswegen aantasten (bv. stof van gipsplaten). 
  • P3: tegen hoog toxisch stoffen die openomen worden door het bloed (bv. asbestvezels, deeltjes van radioactieve stoffen, bacteriën, virussen, enz.). 

Handschoenen 

Asbest verwijderen is voor een groot deel handenarbeid. Een stevig paar handschoenen mag dus niet ontbreken. Met tape wordt de naad tussen de handschoenen en de overall dichtgeplakt. 

Veiligheidsschoenen 

Daarnaast dragen onze asbestverwijderaars veiligheidsschoenen. Met hun verstevigde zool en neus voorkomen ze een heleboel ongelukken. Net als de handschoenen worden de veiligheidsschoenen met tape vastgemaakt aan de overall. 

Veiligheidshelm 

Een asbestverwijdering gaat vaak gepaard met sloopwerken. Daarom is een veiligheidshelm geen overbodige luxe. Want zoals je weet; een ongeluk is snel gebeurd.